Leadership Counselling

Wellicht heeft u zich afgevraagd waar Chikara C&C voor staat. Het staat voor Chikara (innerlijke kracht) en Coaching & Counselling. Specifiek Leadership Counselling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van regressietechnieken. Regresseren staat voor het teruggaan naar het verleden. Het gaat hierbij om het punt dat men -onbewust- een bepaald besluit heeft genomen: Ik ga (nooit meer)…  ik mag (niet)…  ik ben (het niet waard)…

Zoals gezegd is dit besluit vaak onbewust genomen. Er is echter op dat moment wel een overlevingsmechanisme gevormd, dat op een gegeven moment een vast patroon kan vormen. Het is een mechanisme dat wordt geactiveerd wanneer er een bepaalde emotie wordt opgewekt of wanneer een specifieke handeling/situatie plaatsvindt.

Een voorbeeld: Stel je eens voor dat de politie vroeger veel voor de deur stond bij jullie thuis toen jullie klein waren en dat dat niet altijd even positief was. Wat als je vader de reden was hiervoor? Dat je je schaamde voor wat hij deed en nog erger voor de politie die nu aan de deur stond. Iedereen uit de gehele buurt staat naar je te kijken!

Het is nu enkele tientallen jaren later. Je bevindt je in het ziekenhuis voor een checkup en opeens wordt er een routine-controle uitgevoerd door de politie. Door de confrontatie met de politie kan de emotie van schaamte en dat iedereen naar je kijkt, opeens weer de kop opsteken. Je voelt je opnieuw alsof je het kleine kind bent, waarbij de politie bij jullie aan de deur stond en iedereen uit de omgeving naar jullie keek. Alleen is dat nu niet zo. Er is niets aan de hand. Het is een simpele controle.

Door terug te gaan naar dat (vergeten) moment van intense emotie, waarbij het overlevingsmechanisme is ontstaan, kan er een nieuwe conversatie ontstaan. Zo kan je als klein kind je vader aanspreken op zijn acties. Je kan een gesprek gaan voeren met de politieagent, die je vervolgens vertelt dat alles goed is en die je op je gemak stelt. Door het uiten van wat je dwars zit (“Papa, hoe kun je dit ons aandoen? Zie je dan niet wat dit met ons gezin doet?”) en het doorspreken van de situatie met alle partijen (zoals de politieagent die je vertelt dat dit alleen papa betreft en dat hij komt om te kijken of alles goed gaat met jou en je moeder), kan er een nieuw mechanisme ontstaan: “De politie is er voor onze veiligheid. Ze kijken alleen of alles goed gaat”.

Zo kunnen de emoties worden aangepast naar veilige, rustige gevoelens. De uitingen kunnen vervolgens worden meegenomen naar de toekomst. Stel dat je op een avond wordt aangehouden in de auto voor een routinecontrole door de politie. Dan kun je tegen jezelf zeggen: “De politie is er voor onze veiligheid. Ze kijken alleen of alles goed gaat”. Dat geeft vervolgens een veilig gevoel en je voelt je prettig in deze situatie. Je voelt je niet langer bekeken. Als de mensen kijken is het omdat een goede situatie is. De politie is er om de veiligheid te bewaren. Je schaamte is daarmee verdwenen.

Met regressietechnieken is het mogelijk om te achterhalen waarom je in bepaalde situaties op een bepaalde manier reageert. Het aanpassen hiervan kan je leven drastisch in positieve zin veranderen. Dit kan in een relatief kort tijdsbestek plaatsvinden (binnen het uur), als je eraan toe bent en wilt veranderen. Het vereist een goede begeleiding van de therapeut of counsellor. Deze staat voor jouw veiligheid tijdens het herbeleven van bepaalde herinneringen en zorgt ervoor dat het overlevingsmechanisme wordt aangepast naar een bruikbaar mechanisme. Tot slot zal deze ervoor zorgen dat de emoties worden geneutraliseerd (lees een rustig gevoel geven) en zelfs (kunnen) worden aangepast naar een positief, enthousiast gevoel in eenzelfde toekomstige situatie.

Video met uitleg over Regressie Counselling.

6 Responses to Leadership Counselling

 1. Sandra Girgis

  Hoi Elise,
  Je had het niet beter en duidelijker kunnen uitleggen ,heel herkenbaar en heel duidelijk verwoord!
  Keep the spirit alive !!!!!
  Groeten Sandra Girgis

 2. Bianca

  Wat een thuis komen, is het bij jou.
  Wat herkenbaar, en waar.
  Het negative is dank zij jou inzicht, omgezet naar het positieve.
  Het leven is zoveel makkelijker geworden.

  Mijn dank is groot.
  Ik ben en voel mij weer vrij.

  Je ziet mij zeer zeker op 25 en 26 jan in Rijswijk.

  X x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *