Massage in Zijlig

Van oudsher geeft Chikara C&C massage, gebaseerd op sportmassage. Begonnen met alleen ontspannende massage, worden er nu vooral massages gegeven afgestemd op de client.

Massage in Zijlig

Bij Chikara C&C wordt gebruik gemaakt van een nieuwe techniek, genaamd “Massage in Zijlig” (zie www.MassageinZijlig.nl). Deze is ontwikkeld door Chikara C&C en is een aanvulling, dan wel vervanging van de sportmassage die wordt gegeven in buiklig of ruglig.

De massage is zeer effectief bij nek- en hoofdpijn (denk hierbij ook migraine!), schouder-, rug-, bekken-, en heupproblematiek en vastzittend bindweefsel.

Daarnaast is de massage ook erg prettig voor die mensen die een ontspannende massage willen, maar niet (goed) op hun buik kunnen liggen, zoals zwangere dames, maar ook mensen die snel benauwd zijn (door verkoudheden en bijvoorbeeld overgewicht).

In geval van blessures of vastzittende spieren wordt er niet alleen lokaal gewerkt, maar ook aan de omringende spiergroepen, opdat men zo optimaal en effectief mogelijk weer kan bewegen na de behandeling.

Voor wie interesse heeft in deze techniek kan terecht op de Spirituele Beurs in Rijswijk (zie agenda) en op 09 en 10 april op de Massagedagen 2016 in de Jaarbeurs te Utrecht. Daar zullen demo’s “Massage in Zijlig” worden gegeven in de stand. 

De massages kunnen grofweg worden onderverdeeld in vier categorieen:

 • Ter ontspanning (werk, prive, dan wel gewoon voor “de lekker”);
 • Ondersteuning bij zwangerschap, waarbij gebruik wordt gemaakt van zijlig;
 • Om spierspanning te verminderen rond blessures (ook als gevolg van ongelukken en/of sporten);
 • Om spierspanning te verminderen als gevolg van klachten (denk hierbij aan hernia, maar ook bepaalde gewoonten).

Ontspanning van het hele lichaam of bepaalde lichaamsdelen:

Veel mensen ervaren spanning in een deel van hun lichaam als gevolg van bijvoorbeeld drukte op het werk, verkeerde bewegingen en/of gewoonten in het dagelijks leven. Dit kan onder meer zorgen voor klachten en spanningen in/rond het gebied van de:

 • Nek;
 • Schouder(s);
 • Rug/romp;
 • Lage rug/bekken.

De massage kan zorgen voor gedeeltelijke of algehele ontspanning van spier(groep)en en eventueel het gehele lichaam.

Het kan daarnaast belangrijk zijn om een aantal andere technieken toe te passen:

 • Energetische behandelingen voor totale ontspanning van zowel het lichaam als de geest;
 • Coaching en/of begeleiding om na te gaan welke actie(s) geleid kunnen hebben tot de klachten en/of blessures en hoe dit voorkomen kan worden.

Zwangerschap:

Wanneer je zwanger bent wordt je lichaam zwaarder belast dan gewoonlijk. Daarnaast vinden er veranderingen plaats die het steeds moeilijker maken om op je buik te liggen.

Daarom wordt er bij Chikara C&C gebruik gemaakt van zijlig, in combinatie met ruglig. Tevens is men bekend met de drukpunten die eventueel schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren vrucht, die dan ook zullen worden vermeden.

Klachten als gevolg van sporten:

Wanneer er sprake is van klachten door sporten, is het belangrijk om naar diverse aspecten te kijken:

 • Massage voor losmaken van de spieren en/of bindweefsel rondom/als gevolg van de blessure / het klachtengebied;
 • Oefeningen om de klachten te verminden en eventueel te voorkomen dat de klachten terugkeren/verergeren;
 • Coaching en/of begeleiding om na te gaan welke actie(s) geleid kunnen hebben tot de klachten en/of blessures en hoe dit voorkomen kan worden.

De massage is gebaseerd op de technieken van de sportmassage. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het aangedane gebied, maar ook naar de gebieden eromheen die beinvloed kunnen zijn door de klachten, dan wel oorzaak kunnen zijn van de klachten. Waar nodig zal (terug)verwezen worden naar de huisarts en/of fysiotherapeut.

Vastzittende spieren/bindweefsel als gevolg van blessures/ongelukken:

Wanneer je in een ongeluk terecht bent gekomen en/of een bepaalde blessure hebt gehad kan het gebeuren dat bepaalde delen van je lichaam anders belast worden en dat er littekenweefsel is ontstaan. Vaak zie je dat er bindweefselvorming plaatsvindt. Soms kan dit voor vastzittende gewrichten zorgen. Doordat dit vaak tot chronische blessures zorgt, heeft dit vaak meerdere behandelingen nodig. Elke behandeling zorgt stukje bij beetje voor meer ontspanning en in een aantal gevallen leidt dit zelfs tot het volledig verdwijnen van de klachten.

Hernia:

Hernia is een specifiek soort klachten waarbij bepaalde zenuwuiteinden worden afgeklemd. De hernia zelf is niet te verhelpen met sportmassage, maar de gevolgen in de spieren (door afknelling en verminderde doorbloeding) kunnen wel degelijk worden verbeterd.

Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van de toepassing van energie, die kan helpen bij zowel de ontspanning van de spieren / als het verminderen van de hernia zelf.

 

 

3 Responses to Massage in Zijlig

 1. carolina schriever

  hallo,
  ik zit erover te denken om tijdens de massagedagen jullie workshop te volgen. maar kunt u mij iets meer vertellen wat er gedaan gaat worden?
  zijn het massage grepen of is het meer geestelijk blokkades opheffen?
  graag zou ik iets meer uitleg krijgen voordat ik besluit voor deze workshop te kiezen.

  met vriendelijke groeten,
  carolina schriever

  • Chikara Post author

   Beste Carolina,

   Tijdens de massagedagen heeft de workshop betrekking op bepaalde massagetechnieken die uitermate geschikt zijn voor het verminderen van nek- en schouderklachten. Als het gaat om het opheffen van geestelijke blokkades kan ik daar zeker meer over vertellen, alleen zal dat niet tijdens deze workshop kunnen.

   Graag hoor ik waar u naar op zoek bent!

   Elise

 2. Lutske Stolk

  2 februari heb ik tijdens de Massagedagen de Workshop Massage in zijlig gevolgd. Ik vond het een dusdanige mooie aanvulling op de Klassieke Massage dat ik onlangs een volledige dag heb gevolgd.
  Het was heel zinvol. Ik pas deze techniek nu regelmatig toe en krijg positieve reacties. De blokkades worden opgeheven en men kan het hoofd weer goed draaien. Het is geen ontspanningsmassage maar je kan deze wel goed combineren met andere massages.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *